Coeva | Studenten
64
page-template-default,page,page-id-64,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Studenten

Voor wie is de opleiding bedoelt?

Als je langdurige ervaring hebt met armoede en sociale uitsluiting en je wilt leren je ervaring en wijsheid op een professionele wijze in te zetten in het bestrijden van armoede, dan is de meerjarige opleiding misschien wel iets voor jou. Zeker als je andere arme mensen wilt steunen en ondersteunen om zich uit langdurige armoede te vechten.

Een vooropleiding wordt niet gevraagd maar het is wel belangrijk dat je goed Nederlands leest en schrijft. Mocht je Nederlandse taal onvoldoende zijn, dan wordt je geacht – naast de COEVA opleiding – je Nederlandse spreek en schrijfvaardigheid – in de vorm van deeltijdopleiding en of cursussen – te verbeteren.

Wat we van de studenten verwachten is een duidelijke motivatie om de opleiding te volgen en de discipline om de opleiding binnen drie jaar af te ronden (eigenlijk twee jaar en vier maanden). Niet onbelangrijk is dat je bereid bent over je eigen geschiedenis – levensverhaal – na te denken en dit verhaal te delen met mede-studenten (lotgenoten).

Welke kosten maken de studenten

Voor een student worden de opleidingskosten betaald door een “inkoper”. Dat kan een lokale overheid zijn, maar ook een instelling en of bedrijfsorganisatie. Idealiter is de “inkoper” de overheid en/of instelling waar jij reeds actief bent, in welke hoedanigheid dan ook.

De “inkoper” betaalt de studiekosten, de directe kosten van de opleiding, studieboeken en dergelijk. Maar ook de lunch en reiskosten worden door de “inkoper” gefinancierd.

Kortom, studenten maken geen kosten voor de opleiding. Het enige wat het studenten kost is moeite, motivatie en discipline.

Het voorbereidende trimester, 4 maanden

Iedere student ontvangt, bij de start van de meerjarige opleiding, een intake gesprek. Dit wordt gevoerd met een (vak)docent van de opleiding en een ervaringsdeskundige in opleiding. Tijdens het intake gesprek wordt de motivatie gepeild en worden  dingen waar we in de opleiding rekening mee moeten houden geinventariseerd.

Na de intake volgt een uitnodiging voor deelname aan het voorbereidende trimester.

 

Tijdens de voorbereidende maanden werkt iedere student aan een zogenaamde POP – Persoonlijk Ontwikkeling Plan. Dit plan is gebaseerd op het eigen levensverhaal in armoede en sociale uitsluiting. In de voorbereidende maanden verkent iedere student het eigen levensverhaal, ontdekt daarin wat competenties (vaardigheden) zijn en waar onvolkomenheden (onzekerheid, pijnpunten, onverwerkt verdriet etc) liggen waar extra aandacht aan gegeven moet worden.

Belangrijk hierbij is dat de medestudenten tijdens het voorbereidende trimester ook met hun levensverhaal aan de slag gaan en dat zij dat met jou delen. Jij deelt dus ook jouw verhaal met anderen.

Gedurende de vier maanden voorbereiding op het eerste jaar, wordt er een dag per week lesgegeven. De lessen starten om 10.00 uur; iedere lesdag eindigt om 16.00 uur. De lessen worden gegeven door vakdocenten en ervaringsdeskundige docenten.

Ter afsluiting van de vier maanden, maak je een toets. Samen met je Persoonlijk Ontwikkel Plan vormt de uitkomst van je toets een eerste aanzet van je persoonlijke leerdoelen. Dat wil zeggen: het leerdoel van de opleiding is om je klaar te stomen als professionele ervaringswerker in armoede en sociale uitsluiting. Om daar te komen moeten je persoonlijke leerdoelen duidelijk zijn.

(zie ook opleiding)

Geïnteresseerd en dan?

Fijn dat je geïnteresseerd bent in de meerjarige opleiding.

Het meest ideale is dat je de organisatie en of instelling waar je actief bent, als inkoper van een opleidingsplaats, aanmeldt. Meld jij je samen met een “inkoper” aan dan maak je de meeste kans tot de opleiding toegelaten te worden.

Maar ook als je gewoon als persoon geïnteresseerd bent, kun je je aanmelden. Samen gaan we dan naar op zoek naar een mogelijke inkoper voor jouw opleidingsplaats.

 

Wat je moet doen?

Heel eenvoudig, meld je aan met het  inschrijvingsformulier meerjarige opleiding COEVA hiernaast

Inschrijvingsformulier